Skip to main content
Home » Circulaire Economie » Wat hebben Bonduelle, Blik en B Corp gemeen? Duurzaamheid!
Sponsored

Bonduelle, bekend van de slogan ‘De verrassende groente van vandaag’, wil de eiwittransitie versnellen door plantaardige voeding lekker, leuker en toegankelijk te maken. Onlangs werd Bonduelle in Nederland gecertificeerd als B Corp, een nieuwe stap in haar duurzame missie.

Wat betekent de recente B Corp-certificering voor Bonduelle?

“Als ‘s werelds grootste groentemerk zetten we wereldwijd een belangrijke stap met onze B Corp-certificering”, vertelt Ilonka Audenaerde, topvrouw van Bonduelle Noord-Europa. Bonduelle, van oorsprong een Frans familiebedrijf opgericht in 1853 en inmiddels met de zevende generatie Bonduelle aan boord, denkt niet alleen aan vandaag, maar ook aan de generaties van morgen. Daarom is de B Corp-standaard, die verder kijkt dan winst en inzet op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, zo belangrijk voor ons. We hebben zeer recent de certificering behaald in meerdere landen zoals Nederland, België, Frankrijk en Duitsland en daarmee is nu 80 procent van de Bonduelle Groep B Corp-gecertificeerd. In 2025 willen we wereldwijd gecertificeerd zijn. Bovenal dagen we onszelf voortdurend uit om onze positieve impact op onze omgeving elke dag te vergroten.”

Hoe speelt Bonduelle in op de groeiende vraag naar plantaardige voeding?

“De trend naar plantaardige voeding groeit snel en Bonduelle loopt hierin voorop. Steeds meer consumenten realiseren zich de impact van hun voedselkeuzes op het milieu. Door te kiezen voor peulvruchten in plaats van vlees, kunnen ze hun uitstoot van broeikasgassen flink verminderen. Onze missie is om iedereen te inspireren met een meer plantaardig menu, wat niet alleen goed is voor de gezondheid, maar ook voor de toekomst van onze planeet.”

Waarom gelooft Bonduelle heilig in boontjes?

“Peulvruchten zijn het voedsel van de toekomst, dankzij hun veelzijdigheid en hoge voedingswaarde. Ze spelen een cruciale rol in de eiwittransitie, omdat ze zeer rijk zijn aan eiwitten en daarmee een uitstekend alternatief voor vlees. De productie van peulvruchten gebruikt tot 80 procent minder water en stoot 10 keer minder CO2 uit dan productie van (rund)vlees, en heeft bovendien veel minder land en energie nodig. Vanwege de betaalbaarheid zijn peulvruchten wereldwijd toegankelijk, waardoor ze een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid voor een groeiende wereldbevolking.”

“En dan is er nog de culinaire veelzijdigheid. Peulvruchten passen perfect in allerlei gerechten: van curry’s, stoofschotels, salades, soepen tot aan spreads en dips. Dit maakt het gemakkelijker om mensen te verleiden dierlijke eiwitten te vervangen door peulvruchten. Met onze campagne ‘Reset je Recept’ inspireren we consumenten en chefs in Nederland om vlees te vervangen door peulvruchten. Zo kun je bijvoorbeeld Spaghetti Bolognese eenvoudig omtoveren tot Spaghetti Bololinzen of een Kip Curry vervangen door een heerlijke Kikkererwten Curry.”


Waarom zweert Bonduelle bij blik?

“Bij Bonduelle kiezen we bewust voor blik”, stelt Audenaerde. Blik biedt de beste kwaliteit voor onze gestoomde groenten en peulvruchten, én het is 100 procent en oneindig recyclebaar. In tegenstelling tot verpakkingen van plastic en karton, die slechts deels recyclebaar zijn door de mix van materialen, wordt blik in Nederland voor 96 procent gerecycled. Ter vergelijking: karton en pakverpakkingen voor voeding halen slechts 31 procent en plastic 46 procent. Voor ons is dat onacceptabel. Blik past perfect in de doelstelling van Europa om volledig circulair te zijn in 2050, doordat het één van de weinige verpakkingen is die echt circulair is.”

Wat is jullie aanpak op het gebied van regeneratieve landbouw?

“Regeneratieve landbouw bevordert bodemherstel en biodiversiteit en helpt in de strijd tegen klimaatverandering. Met de unieke Bonduelle Farm Academy trainen we onze telers in regeneratieve praktijken, zoals gewasrotatie, het zaaien van bloemenmengsels voor natuurlijke ziektebestrijding, het behoud van bodemstructuur door niet volledig om te ploegen en betere koolstofvastlegging. Ons doel is dat in 2030 minstens 80 procent van onze telers regeneratieve landbouw toepast, wat essentieel is voor gezonde bodems en een beter klimaat. “Op dit moment zitten we al op 58 procent.”

Wat is de toekomstvisie van Bonduelle op het gebied van duurzaamheid?

“Onze visie op duurzaamheid is dat wij als B Corp-organisatie continu willen verbeteren. Een van onze ambities is om in 2050 CO2-neutraal te zijn en we blijven innoveren op het gebied van plantaardige voeding, verpakkingen en regeneratieve landbouw. Al 170 jaar zorgen we niet alleen voor vandaag, maar ook voor morgen. Ons doel is om goed voor de aarde te zorgen en zo een betere toekomst voor volgende generaties te waarborgen, waarin plantaardige voeding een sleutelrol speelt. We nodigen consumenten, chefs en retailers uit om samen de transitie naar een plantaardiger dieet te versnellen.”

Ilonka Audenaerde

General Manager Bonduelle 
Noord-Europa

Next article