Skip to main content
Home » Circulaire Economie » EMR Nederland: toonaangevend in circulaire economie oplossingen en CSRD compliance 
Sponsored

EMR Nederland speelt met de verwerking van meer dan twee miljoen ton metalen per jaar een cruciale rol in het bevorderen van de circulaire economie via haar vier operationele werven. Als spil in de internationale toeleveringsketen voor gerecyclede Ferro- en Non-Ferrometalen, zetten ze zich in voor duurzame oplossingen en vermindering van de milieu-impact.

Nu de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU de duurzaamheidsrapportage in alle sectoren ingrijpend zal veranderen, loopt EMR Nederland voorop. Het bedrijf is niet alleen klaar om te voldoen aan de eisen van deze richtlijn, maar positioneert zichzelf ook als een thought leader op het gebied van ESG. “De CSRD biedt een kritisch kader voor bedrijven om hun milieu-impact te meten en openbaar te maken.” zegt Michel Kroon, Financieel Directeur voor EMR Continental Europe. “Net zoals bedrijven – al tientallen jaren – financiële verslagen publiceren, verplicht de CSRD om ook te rapporteren over de impact op mens en milieu. Dit biedt een basis voor duurzaamheidsbenchmarks die essentieel zijn voor het behalen van onze doelen op lange termijn.”

Een voorloper op CSRD-compliance

Hoewel de officiële deadline voor CSRD-rapportage is vastgesteld voor het boekjaar 2025, heeft EMR Nederland versneld belangrijke aanpassingen doorgevoerd, zodat het aan de CSRD-richtlijnen voldoet. De vroegtijdige invoering biedt een belangrijk voordeel en maakt samenwerking mogelijk met een groot aantal belanghebbenden, waaronder de Metaal Recycling Federatie (MRF), belangrijke klanten en leveranciers. Door metaalreststromen op de juiste manier te verwerken en daarmee als grondstof te laten classificeren o.a. door hun officiële End-of-Waste certificering, kan EMR de industrie, overheid en leveranciers helpen hun groene doelstellingen te realiseren. “Voorbereiding op CSRD gaat over veel meer dan het aanvinken van wettelijke vakjes,” merkt Pascal Koot op, CSRD-coördinator bij EMR. “Het gaat over het verder verankeren van duurzaamheid in onze activiteiten en het benutten van onze unieke positie in de toeleveringsketen om verandering te stimuleren. Dit initiatief op het gebied van naleving van de CSRD weerspiegelt EMR’s bredere inzet voor transparantie, verantwoordelijkheid en duurzame innovatie.”


De overgang naar Net Zero versnellen

“Onze ambitieuze doelstelling om in 2040 CO2 neutraal te opereren, is gebaseerd op voortdurende investeringen in groene oplossingen. Als familiebedrijf zijn we niet afhankelijk van externe aandeelhouders, waardoor we winst direct kunnen herinvesteren in duurzaamheidsinitiatieven. Dit zijn onder andere de inzet van hybride of volledig elektrische machines op al onze locaties, de overgang naar een elektrisch personenwagenpark en elektrische vrachtwagens. Deze initiatieven onderstrepen onze voortdurende inspanningen voor de circulaire economie. Gezamenlijk voorkomt de metaalrecyclingsector dat er grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer terechtkomen in vergelijking met de productie van metalen uit ruwe grondstoffen. Onze inzet voor duurzaamheid biedt een concurrentievoordeel, waardoor we onze partners inzichten en gegevens kunnen bieden om hen te helpen hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.” legt Kroon uit.

Thought leadership in ESG en verder

“Als een van de eersten in onze sector die de CSRD omarmt, versterkt EMR Nederland haar leiderschapsrol op het gebied van ESG. Door te focussen op dubbele materialiteit – een benadering die zowel de milieu-impact van onze activiteiten als de bedrijfsrisico’s van klimaatverandering in ogenschouw neemt – zetten we nieuwe standaarden voor duurzaam ondernemen. Van het verminderen van het energieverbruik tot het invoeren van slimmere operationele oplossingen, elke actie draagt bij aan de bredere ESG-doelstellingen.” voegt Koot toe.

Samen vormgeven aan een duurzame toekomst

“Maatregelen tegen klimaatverandering vereisen samenwerking op een schaal die nog nooit eerder is vertoond. Door het voortouw te nemen op het gebied van CSRD-compliance en actief te werken aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk, laat EMR Nederland zien dat we niet alleen klaar zijn voor de toekomst, maar deze ook vormgeven.”, besluit Kroon.

Michel Kroon

Financieel Directeur
EMR Continental Europe

Pascal Koot

CSRD Coördinator 
EMR Nederland 

Next article