Alles dat je eet en drinkt heeft impact op het milieu. Maar het maakt uit of je biefstuk eet of bonen, en frisdrank drinkt of kraanwater. Het Voedingscentrum legt uit hoe dat zit en hoe je duurzamer kiest.
Ongeveer een derde van alle klimaatimpact ontstaat door het maken en eten van voedsel. Met duurzame keuzes kun je de impact van jouw voeding flink verminderen én gezonder eten.
Kies meer plantaardig en minder vlees
Veel vlees eten is belastend voor het milieu. Er is veel land, water en voer nodig voor het houden van vee. Daarnaast zorgen dieren, vooral rund, voor veel uitstoot van broeikasgassen via scheten en mest. Het advies is om max. 500 gram vlees per week te eten, waarvan max. 300 gram rood vlees.
Minder of geen vlees eten kan ook, voor je gezondheid heb je het namelijk niet per se nodig. De nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12, kun je ook uit andere producten halen. Denk aan peulvruchten (o.a. bruine bonen, kidneybonen, kikkererwten en linzen), tofu, ei en ongezouten noten. Deze alternatieven zijn minder belastend voor het milieu én goed voor je gezondheid.
Ga voedselverspilling tegen
Nederlanders verspillen thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon. Al dat voedsel is geproduceerd, verwerkt, vervoerd en verpakt. Hiervoor zijn grondstoffen, arbeid en energie nodig. Dat is allemaal voor niks geweest als je het verspilt.
Zo ga je verspilling tegen:
- Organiseer je voorraad zodat je gemakkelijk ziet wat je nog in huis hebt.
- Check je voorraad en maak op basis daarvan een boodschappenlijstje.
- Haal zo veel mogelijk uit je restjes en kliekjes. Vries je restjes in en houdt een restjesdag.
- Kijk, ruik en proef als de ’ten minste houdbaar tot’-datum (THT) is verlopen. Vaak kun je het nog veilig eten. Eet producten met een ’te gebruiken tot’-datum (TGT) wel uiterlijk op deze datum op of vries het in.
- Koop vaker fruit en zet het in het zicht. Laat groente zelf opscheppen en gebruik de restjes in een nieuwe maaltijd.
- Bewaar eten op de juiste plek, bij de juiste temperatuur. Check hiervoor de online Bewaarwijzer.
- Meet of weeg volkorenpasta, zilvervliesrijst en vergelijkbare producten af zodat je precies genoeg kookt.
Neem niet meer dan nodig
Minder eten en drinken van producten die je niet nodig hebt: ook dat helpt het milieu én je gezondheid enorm. Laat producten met veel calorieën en weinig goede voedingsstoffen, zoals als snacks, snoep en frisdrank, vaker staan. Eet daarnaast niet meer vlees, zuivel en vis dan aanbevolen en drink kraanwater, koffie of thee zonder suiker.
Nog duurzamer eten?
Ten slotte kun je duurzamer eten door te kiezen voor Hollands seizoensgroente en -fruit en voor topkeurmerken. Deze keurmerken zijn de meest betrouwbare en transparante keuzes op gebied van milieu, dierenwelzijn, mens en werk. Voorbeelden zijn Europees Biologisch, Beter Leven 2 of 3 sterren voor vlees en eieren, en MSC of ASC voor vis. Kies bij koffie, thee en andere tropische producten voor Fairtrade of Rainforest Alliance.