Afval scheiden is van groot belang voor een duurzame toekomst. Wanneer je afval gescheiden inlevert, kan het worden gerecycled tot nieuwe producten, waardoor we waardevolle grondstoffen besparen en energieverbruik verminderen. Het lijkt misschien een kleine moeite, maar volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal draagt afvalscheiding bij aan een circulaire economie.
Circulair
De term ‘circulair’ verwijst naar een economie waarin producten en grondstoffen zo veel mogelijk worden hergebruikt. Het doel is om verspilling te voorkomen door materialen steeds opnieuw te gebruiken. Denk aan circulair bouwen, kringlooplandbouw en afvalvrij leven. Maar wat betekent dit voor jou thuis? Het allerbeste is om geen onnodige spullen te kopen. Vervolgens om afval zoveel mogelijk te voorkomen door spullen een tweede leven te geven of kapotte spullen te repareren. Een wereld zonder afval is momenteel nog een ideaalbeeld voor de toekomst. Door afval in de juiste afvalbak te gooien help je materialen weer terug te brengen in de kringloop, waardoor de noodzaak om nieuwe grondstoffen te winnen, vermindert.
Het nut van afval scheiden
Als we afval niet scheiden, komt het meestal in de verbrandingsoven terecht. Dit is zonde, want waardevolle materialen gaan hierdoor verloren. Recycling biedt hier een oplossing. Door bijvoorbeeld papier te recyclen, besparen we bomen, en door plastic te hergebruiken besparen we aardolie. Grondstoffen zijn namelijk niet oneindig beschikbaar. Daarnaast kost recycling vaak veel minder energie dan het maken van nieuwe producten uit nieuwe grondstoffen. Zo verbruikt het recyclen van oud aluminium twintig keer minder energie dan het produceren van nieuw aluminium. Door materialen opnieuw te gebruiken, besparen we dus niet alleen grondstoffen, maar ook energie en verminderen we de uitstoot van broeikasgassen.
Fabels
Er zijn veel fabels over afval scheiden. Een van de grootste is dat het gescheiden afval uiteindelijk toch op één hoop belandt. Dit is niet waar. Volgens Milieu Centraal wordt gescheiden afval zorgvuldig verwerkt door afvalverwerkers, zodat het echt gerecycled kan worden. Een andere fabel is dat huishoudelijk afval slechts een kleine bijdrage levert aan de totale afvalberg in vergelijking met bedrijven. Dit is onjuist. Nederlandse huishoudens waren in 2018 verantwoordelijk voor ruim 8.300 miljoen kilo afval, meer dan het niet-gerecyclede afval uit de industrie en landbouw bij elkaar.Het thuis goed scheiden van afval maakt dus wel degelijk verschil.
Tips voor afval scheiden
Afval scheiden is makkelijker dan je denkt. Het is daarbij belangrijk dat er niet te veel dingen bij zitten die er niet bij horen (dat noemen we ‘vervuiling’). Anders kan een partij afval achteraf afgekeurd worden. Hier zijn enkele praktische tips om te beginnen:
- Papier en karton: Gooi papier alleen in de papierbak als het schoon is. Vet, nat of vervuild papier hoort bij het restafval. Denk hierbij aan pizzadozen met etensresten, vies keukenpapier of een natgeregende kartonnen doos.
- Plastic, blik en drinkpakken: Lege verpakkingen moeten schoon zijn, maar je hoeft ze niet af te wassen. Zorg ervoor dat er geen etensresten achterblijven, want dit verstoort het recycleproces.
- Glas: Alleen verpakkingsglas (zoals flessen en potten) mag in de glasbak. Overig glas, zoals drinkglazen of ovenschalen, hoort bij het restafval.
- Gft-afval: Gooi alleen biologisch afbreekbaar afval in de gft-bak. Dingen zoals een kaaskorst of grote hoeveelheden vet horen niet in de gft-bak, omdat dit de verwerking moeilijker maakt.
Afvalscheidingswijzer
Wil je precies weten wat waar thuishoort? Milieu Centraal heeft een handige Afvalscheidingswijzer, die je helpt om te bepalen welk afval in welke bak moet. Zo zorg je ervoor dat je afval op de juiste manier wordt verwerkt en gerecycled.
Afval scheiden heeft dus écht zin en is een belangrijke stap richting een circulaire economie. Laten we daarom allemaal ons steentje bijdragen, te beginnen bij het goed scheiden van ons afval thuis!