Financieel verantwoord en gezond zijn? Het is geen hogere wiskunde, aldus auteur, ondernemer, investeerder en televisiepersoonlijkheid Annemarie van Gaal. Ze deelt haar ervaringen en gouden regels voor financiële stabiliteit.
Welke beweegredenen hebben jou aangezet tot (het verdiepen in) financiële gezondheid?
“Op mijn twintigste was ik een alleenstaande moeder in een stad waar ik niemand kende. Met fulltime werken, bijbaantjes en zuinig leven heb ik het gered om zonder schulden door die jaren te komen. Maar de samenleving was destijds ook gemakkelijker. Inmiddels is de samenleving ingewikkeld geworden en zien veel burgers door de bomen het bos (van de toeslagen, regelingen, heffingen etc.) niet meer. Veel geld maakt niet persé gelukkig, maar een financieel gezond leven is wel een voorwaarde om gelukkig te kunnen zijn. Dat fijne leven gun ik iedereen, vandaar dat ik me inzet voor een eenvoudigere samenleving en een financieel gezond leven voor iedereen.”
Wat houdt financieel verantwoordelijk zijn voor jou in?
“Dat je inkomsten ten alle tijden hoger zijn dan je uitgaven en dat je je niet laat verleiden tot onverantwoorde uitgaven of verplichtingen.”
Wat is de beste tip die jij ooit hebt gekregen op financieel gebied?
“De beste tip die ik ooit kreeg was om een kamer in mijn eerste koopwoning te verhuren aan een student. Dat leverde iedere maand nét het bedrag op dat ik tekort kwam. Ook nu kun je dit nog overwegen, tot € 6.000 per jaar zijn de huurinkomsten belastingvrij.”
De beste tip die ik iedereen geef, en wat voor mij als twintiger een lifesaver was, is het bijhouden van een kasboekje
“De beste tip die ik iedereen geef, en wat voor mij als twintiger een lifesaver was, is het bijhouden van een kasboekje. Gewoon heel consequent je inkomsten op de linkerpagina en je uitgaven op de rechterpagina van een schriftje schrijven en iedere maand alles optellen. Als je alles zelf opschrijft dan beklijft het ook beter dan wanneer je een digitaal kasboekje bijhoudt.”
Waarom is het belangrijk om bewust te zijn van jouw financiële gezondheid?
“Financiële gezondheid betekent rust. Doordat er meer rust is, kun je ook meer aan qua bijvoorbeeld langere werkdagen, een betere baan en een betere ouder of partner thuis zijn.”
Welke trends zie jij op het gebied van financiële gezondheid?
“Ik maak me zorgen om de trend van online gokken en het kopen of afbetaling. Dit wordt wereldwijd aangeboden dus je kunt moeilijk alleen de Nederlandse bedrijven verbieden. Maar waarom zou je als consument niet het recht kunnen krijgen om jezelf te beschermen? Als je weet dat je gemakkelijk verleid kunt worden tot online gokken of impulsaankopen op afbetaling, maar dat eigenlijk niet wil, dan zou je deze betalingen toch moeten kunnen stopzetten bij de bank?”
Wat zijn de meest voorkomende fouten of misconcepties omtrent financiële gezondheid?
“Dat we voldoende organisaties en schuldhulpbalies hebben, waar mensen met geldproblemen terecht kunnen. We hebben inderdaad meer dan voldoende organisaties en medewerkers die allemaal met de beste bedoelingen, gezinnen met schulden helpen. Maar weet je dat een gezin in de financiële problemen soms wel met 15 tot 20 verschillende instanties en medewerkers te maken heeft? We moeten naar een ander systeem toe.”
Welke beleggingsopties zijn er allemaal? Waar kan men aan denken?
“Ik ben zelf wel een fan van indexbeleggen (ETF’s). Daarmee volg je feitelijk de aandelenmarkt, zonder dat je zelf actief de aandelen hoeft te selecteren. Ik kijk met schrik naar de opkomst van de crypto’s; dat is geen beleggen, dat is speculeren met alle risico’s vandien.”
Wat kan de overheid doen?
“De overheid zou kunnen beginnen door de CJIB boetes te verlagen. In ons land betaal je onredelijk hoge boetes voor kleine ‘vergrijpen’ zoals parkeren zonder voldoende geld in de parkeermeter te hebben gedaan (65 euro) of voor twee weken te laat zijn met je APK keuring (189 euro). Als je niet meteen kunt betalen is het bedrag na de eerste, laat staan de tweede verhoging, helemaal niet meer te betalen voor iemand die al moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen.”