Cryptovaluta zijn dé hype van het moment. De verhalen van mensen die dankzij digitale munten als Bitcoin en Ethereum superrijk zijn geworden zijn inmiddels legio, net als verhalen van mensen die er hun complete spaargeld aan verloren. Wat moet je weten als je interesse hebt om in zo’n munt te investeren? Een korte spoedcursus van crypto-expert Jurgen Claassens.
Eerst even de basis: wat zijn cryptovaluta? “Het is allemaal begonnen met Bitcoin”, zegt Jurgen Claassens, CEO van educatieplatform AllesOverCrypto.nl. “Het financiële systeem is heel centraal geregeld. Banken en andere financiële instellingen hebben heel veel macht.
De oprichter van Bitcoin wilde met een alternatief komen. Hij verzon een digitale munt waarmee je overal kunt betalen, zonder tussenkomst van banken of overheden.”
Instapmoment
Waar gangbare valuta worden gecreëerd door overheden, komen cryptovaluta ter wereld door computers aan het werk te zetten. “Simpel gezegd moeten computers heel ingewikkelde rekensommetjes oplossen”, zegt Claassens. “Hierdoor komen er ‘tokens’ in omloop. Voor de meeste munten bestaat een limiet. In het geval van Bitcoin zullen er nooit meer dan 21 miljoen tokens zijn. De oplage is beperkt, en dat is interessant voor investeerders. Door schaarste en de toenemende toepasbaarheid van cryptomunten kan hun waarde toenemen.”
De verhalen van cryptomiljonairs zijn niet van de lucht. Ben je als would be crypto-investeerder nu niet al veel te laat? “Nee, zeker niet”, zegt Claassens. “Iedereen zegt nu dat ze liever een jaar geleden, of tien jaar geleden, waren ingestapt. Als je er tien jaar geleden een tientje in had gestopt, had je nu bij wijze van spreken nooit meer hoeven te werken. Maar in 2031 zeggen veel mensen misschien: was ik maar in 2021 ingestapt.”
Piek- en dalmomenten
Claassens heeft een paar belangrijke tips voor wie zijn geluk wil beproeven. “Allereerst, stort je niet zonder enige kennis in het avontuur. Eerst leren, dan investeren. En begin klein. Start met een tientje en niet gelijk met je hele spaarrekening in de hoop dat je heel rijk gaat worden. Investeer geld dat je kunt missen.”
Cryptovaluta zijn volatiel. De ene dag stijgt de koers met 40 procent, de volgende dag verdampt 20 procent van de waarde. “Mijn tip: staar je niet blind op de piek- en dalmomenten”, zegt Claassens. “Spreid je inleg bijvoorbeeld over meerdere momenten, zodat je minder risico loopt om precies op het verkeerde moment in te stappen. En houd je aan je eigen afspraken. De grootste valkuil van mensen blijken elke keer weer hun emoties.”
Irritant broertje
Crypto is dan wel een hype, het is er niet eentje die zomaar weer zal verdwijnen. Claassens: “Crypto is heel klein begonnen, een beetje als het kleine irritante broertje van gangbare valuta. Maar de komende tijd zal het steeds meer integreren in het traditionele financiële systeem. De vrijgevochten symboliek van crypto tegen de gevestigde orde zal verdwijnen, maar fatsoenlijke wet- en regelgeving zullen ten goede komen aan de koers op de lange termijn. Naarmate meer grote instanties zoals overheden, bedrijven en hedgefondsen een gedeelte van hun portfolio in crypto stoppen, gaat het grillige ervan af. De kans op het maken van die ene financiële klapper wordt daarmee kleiner, maar de markt zal er wel een stuk volwassener door worden.”