Skip to main content
Home » Future of Work » Noodgedwongen digitalisering kan een blijvend, positief effect hebben
Coronacrisis

Noodgedwongen digitalisering kan een blijvend, positief effect hebben

Lotte de Bruijn
Lotte de Bruijn
Lotte de Bruijn

Nu we massaal thuiswerken maken vele bedrijven een versnelde digitale transformatie door. Grotendeels met succes, maar er blijft aandacht nodig voor digitale inclusie, zegt Lotte de Bruijn, directeur van branchevertegenwoordiger NLdigital.

Lotte de Bruijn

Lotte de Bruijn

Branchevertegenwoordiger NLdigital

Er speelt zich veel drama af in de wereld, benadrukt De Bruijn. Tegelijkertijd ziet ze bedrijven een positieve, digitale inhaalslag maken, gefaciliteerd door de bedrijven die haar organisatie vertegenwoordigt. “Van verzet naar versnelling”, noemt ze het. Veel bedrijven zijn vlot overgeschakeld op virtueel vergaderen en samenwerken.

En er is een forse stijging in online webinars, kennissessies en soms zelfs hele evenementen te zien. Blijvende kansen ziet de directeur daarbij ook voor de zorg. “Denk aan zorg op afstand, zoals digitale consulten. Hopelijk wordt dat gezien als een middel om beter voor patiënten te zorgen.”

Inclusie

Tegelijkertijd haalt de overgang wel een ander punt naar voren: digitale inclusie. Enerzijds is dat zorgen dat de juiste apparatuur aanwezig is om remote te kunnen werken. Anderzijds moeten mensen ook over de juiste vaardigheden beschikken om deel te nemen aan het online verkeer.

Niet alleen op het vlak van hoe om te gaan met moderne systemen, maar ook wat betreft veiligheid en privacy. Daar is nog een flinke stap in te zetten, meent De Bruijn. Waarbij niet alleen ouderen een kwetsbare groep zijn.

“Ook digital natives gebruiken gerust videoconferentie oplossingen die niet veilig zijn. Dat je gewend bent om met technologie om te gaan, betekent niet dat je basiskennis van zaken als privacy en waar je wel en niet op moet klikken op orde is.”

Taboe

Het is mede de reden waarom NLdigital erop aanstuurt om deze kennis al vanaf het primair onderwijs mee te geven. Zodat het een vanzelfsprekend onderdeel van het leven en werken van mensen wordt. Waar dus ook een rol voor de werkgever ligt.

We doen alsof digitalisering ons overkomt, maar je weet dat het staat te gebeuren en zult er op een verantwoordelijke wijze mee om moeten gaan, stelt De Bruijn. Dat in ogenschouw genomen, kan de maatschappij positiever uit de crisis komen.

“Ik hoop van harte dat de huidige digitalisering een blijvend effect heeft. Vanwege duurzaamheidsaspecten, zoals minder files en minder uitstoot, en doordat veel medewerkers thuis rustig en efficiënt kunnen werken. Het doorbreekt een taboe bij bedrijven die dat voorheen nog niet faciliteerden.”

Prikkels

Dat mensen nooit meer naar kantoor hoeven komen, zoals Twitter-baas Jack Dorsey onlangs aangaf, voert wat ver, stelt De Bruijn. Maar een extra thuiswerkdag en de tijd dat mensen wel op kantoor zijn efficiënter gebruiken, klinkt wat haar betreft aannemelijk. Dat zal echter alleen succesvol zijn als we ook aandacht hebben voor ‘afschakelen’, voegt ze toe.

“Het nadeel van altijd online zijn, is dat je altijd aan staat. Offline moet echt offline zijn. De prikkels doen iets met je.” Concluderend beschikken bedrijven door de huidige situatie inmiddels dus over de benodigde infrastructuur om thuiswerken te faciliteren. Het is aan de mens om de juiste balans te vinden.

Over NLdigital

NLdigital is een collectief van ruim 600 bedrijven die de digitale transformatie mogelijk maken. Het vertegenwoordigt wereldwijde spelers én honderden scale-ups en mkb’ers die gezamenlijk de basis vormen van digitaal Nederland.

Next article