Wie vaker fietst is fitter, draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, bespaart geld en vermindert op termijn de druk op de gezondheidszorg.
Sinds Esther van Garderen algemeen directeur is van de Fietsersbond heeft ze zich grondig verdiept in de geschiedenis van de fiets en in de voordelen van fietsen.
1
In ons land worden jaarlijks 17,6 miljard kilometers op de fiets afgelegd. Dat is ongeveer 1.000 kilometer per Nederlander.
2
Met 1.000 kilometer op het zadel en een gemiddelde snelheid van 16 kilometer per uur verbrand je jaarlijks ongeveer 20.000 kilocalorieën. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met 85 grote stukken appeltaart of 229 kroketten.
3
De fiets zoals wij die nu kennen, met kettingaandrijving en rubberbanden, dateert uit 1885. Daarna volgde in de 20e eeuw de vouwfiets en in de 21e eeuw de racefiets, de ligfiets, de hybridefiets, de mountainbike, de standaard e-bike en de speed pedelec.
4
Gemiddeld heeft ieder huishouden in Nederland 3 fietsen.
5
Ongeveer een op de vier mensen gaat met de fiets naar het werk. Waarvan zij gemiddeld om en nabij 10 kilometer per dag afleggen om van en naar werk te komen.
6
60 procent van alle werkende Nederlanders woont binnen 15 kilometer van het werk. Als zij allemaal zouden fietsen in plaats van met de auto of met de bus te gaan dan zouden (vrijwel) alle files zijn opgelost.
7
De helft van de ritten onder de 7,5 kilometer wordt met de auto gereden. Als iedereen die korte ritjes voortaan met de fiets doet, bespaart Nederland per jaar 2,4 miljoen ton CO2. Dat is 12,5 procent van de totale reductie die nodig is om aan de voor Nederland gestelde klimaatdoelen te voldoen.
8
De Duitser Karl Drais wordt gezien als de uitvinder van de fiets. In 1816 bouwde hij een loopfiets. Die fiets kun je zien als de volwassen versie van de huidige loopfietsjes voor peuters.
9
Sinds corona gebruiken wij vaker de fiets voor korte en langere afstanden om er met onze partner, vrienden of het gezin op uit te gaan. Een kwart van alle Nederlanders geeft aan vaker te fietsen dan voorheen en is van plan dat te blijven doen.
10
Bijna iedereen kan fietsen. Je kunt zelf bepalen hoe snel en hoe lang je wilt fietsen. Fietsen wordt gezien als matig intensieve inspanning. Dat is goed voor je longen en voor je hart. Het draagt bij aan een gezond BMI. Werknemers die regelmatig fietsen melden zich minimaal één dag per jaar minder ziek.