Medewerkers aantrekken én behouden. Hoe doe je dat in deze uitdagende tijden? Betrokken werknemers kunnen de sleutel zijn tot een succesvol HR-beleid. Datadriven onderzoek biedt daarbij uitkomst.
De krapste arbeidsmarkt ooit dwingt bedrijven om hun personeelsbeleid drastisch te herzien. Volgens Maarten Schellekens, directeur en oprichter van WELDER, liggen daar zeker ook kansen. “HR gaat in essentie om het binden, boeien en ontwikkelen van mensen,” legt hij uit. “Echter, in de praktijk zien we dat HR-professionals vaak overspoeld worden door zaken zoals salarisadministratie en verzuimbeheer. Het werkelijke doel van HR zou moeten gaan om de diepere vragen, zoals: waarom werken mensen hier? En waarom vertrekken ze? Plus, hoe kunnen we hen beter ondersteunen?”
Data zijn hierbij onmisbaar, meent Schellekens. “Bij financiële beslissingen baseren we ons op cijfers en onderzoek, maar op HR-gebied vertrouwen veel organisaties ten onrechte vaak op onderbuikgevoelens. Terwijl datadriven onderzoek juist een veel helderder én completer beeld geeft.”
Datagedreven HR-aanpak
Om bedrijven te ondersteunen bij het verzamelen en analyseren van HR-data, ontwikkelde Schellekens samen met zijn team een digitaal platform en bijbehorende app. Via feedback van medewerkers, werkbelevingsanalyses en beoordelingen van leidinggevenden krijgen bedrijven een compleet en transparant beeld van hun HR-prestaties. “Een goed HR-beleid vraagt om kwetsbaarheid,” zegt Schellekens. “Je moet openstaan voor verbeterpunten, dat is de manier om structureel te groeien. Daarbij is het essentieel om continu te blijven meten; met een eenmalige tevredenheidsenquête kom je er niet. Het is vergelijkbaar met een winst- en verliesrekening, die bekijk je ook niet maar één keer per jaar.”
Verbinding creëren
Een van de bedrijven die al gebruik maakt van de WELDER-software is Sansidor, een onderneming die zich richt op veiligheids- en gezondheidsinspecties. Het bedrijf groeit snel, mede door overnames, wat zorgt voor diverse teams en bedrijfsculturen. Directeur Udo Waltman vertelt over de uitdagingen die dit met zich meebrengt. “Vooral op het gebied van communicatie. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich verbonden voelen, terwijl ze op verschillende locaties werken en deel uitmaken van verschillende teams?”
Meer grip op beoordelingsgesprekken
De WELDER-app bood uitkomst. “Voor ons is het als een intern sociaal platform,” legt Waltman uit. “Medewerkers kunnen gemakkelijk met elkaar in contact komen, ook al werken ze op verschillende plekken. Maar het is veel meer dan alleen een communicatietool. Veel van de bedrijven die we overnemen, hebben geen gestructureerd beoordelingssysteem. Met WELDER kunnen we dat professionaliseren, terwijl elk bedrijf zijn eigen identiteit behoudt. Zo hebben we meer grip gekregen op beoordelingsgesprekken en beleidsvoering.”
Toekomstproof werken
Voor bedrijven die worstelen met hun personeelsbeleid, heeft Waltman een duidelijke boodschap: “Kies je eigen pad en wees bewust van hoe zaken als communicatie en samenwerking zijn ingericht. Voor ons is WELDER cruciaal geweest. Het platform helpt ons niet alleen om mensen te betrekken en verbinding te creëren, maar ook om professionalisering en betrokkenheid naar een hoger niveau te tillen.” Schellekens sluit af: “Je kunt miljoenen investeren in employer branding-campagnes en de mooiste video’s lanceren. Maar als de kern van je organisatie niet op orde is, prikken (potentiële) werknemers daar direct doorheen. Zet in op HR-data, begrijp je mensen en bouw vanuit daar aan een unieke werkplek. Zo maak je als werkgever echt het verschil.”
Verbeter jouw HR-strategie met data
Benieuwd naar de impact van slimme technologieën op jouw organisatie? Vraag een vrijblijvende demo aan en ontdek hoe WELDER jouw bedrijf kan helpen bij het optimaliseren van werkprocessen.

Maarten Schellekens
Directeur en oprichter WELDER

Udo Waltman
Directeur Sansidor