Skip to main content
Home » Smart Business » De astronomisch hoge kostenvan traditioneel beleggen
Smart Business

De astronomisch hoge kostenvan traditioneel beleggen

Olivier Hofman - Manager Communicatie & PR bij de VBDO

De schade wordt geschat op meer dan $30 miljard. De verwoestende branden in Los Angeles begin dit jaar hebben niet alleen meer dan 16.000 gebouwen in as gelegd, maar ook de verzekeringssector op scherp gezet. De schade is waanzinnig groot. Net als de bedragen die verzekeraars nu dus moeten uitkeren.

Sommige verzekeraars zullen het waarschijnlijk zelf niet overleven. Het heeft onder meer geleid tot het intrekken van polissen en het verhogen van premies, waardoor nog meer huiseigenaren onderverzekerd of helemaal niet verzekerd achterblijven. Dat zal in de toekomst meer worden, niet minder – het enorme menselijk leed daar gelaten – drukt klimaatverandering een loodzware stempel op de financiële sector.

De noodzaak van duurzaam beleggen

Deze situatie benadrukt wederom de dringende noodzaak tot nadenken over waar en hoe we ons geld beleggen. Traditionele investeringen houden geen rekening met impact op mens en milieu. Vaak dragen zulke beleggingen dus bij aan de verergering van problemen en kosten ze op lange termijn veel meer dan ze op korte termijn opleveren. Simpel gezegd: investeer je als verzekeraar in het gebruik van fossiele brandstof, voor rendement op korte termijn, dan betaal je daar uiteindelijk een veel hogere prijs voor door de effecten van klimaatverandering. Samen met de rest van de maatschappij. Onze Nederlandse verzekeraars zijn zich hier zeer bewust van. Sterker nog, klimaatverandering werd in 2023 al benoemd als het meest urgente risico voor de sector. Ook andere grote beleggers als banken en pensioenfondsen zijn over het algemeen goed op de hoogte van de risico’s van traditioneel beleggen versus duurzaam beleggen. Toch is met de beste wil overstappen op de duurzame variant, niet altijd eenvoudig. Wil je namelijk je geld goed beleggen, dan moet je veel weten over de activiteiten van een bedrijf en de bijhorende impact op haar omgeving. Ondernemers zijn daar niet altijd even eerlijk over. Dat zorgt voor een gebrek aan transparantie en mogelijk Greenwashing. Ofwel: je als bedrijf beter voordoen dan je bent.

Duurzame wetgeving

De EU is aantoonbaar wereldleider op het gebied van ingevoerde, duurzame wetgeving. Zo voerde ze recent de zogenoemde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in. Deze richtlijn verplicht dat bedrijven voortaan moeten rapporteren over duurzaamheid, waaronder hun effect op het milieu en sociale impact. Goed nieuws dus, voor welwillende investeerders die op zoek zijn naar meer transparantie. Het mindere nieuws is dat er steeds meer politieke druk ontstaat voor het afzwakken van deze en andere, duurzame wetgeving. Het maken van duurzame keuzes ligt echter niet alleen bij investeerders of politici. Of het je nu deelnemer bent van een pensioen, met je rode potlood bij het stemhokje staat of een nieuwe verzekering wilt afsluiten. Iedereen kan invloed uitoefenen op hoe we in Nederland ons geld beleggen. Dus laten we dat alsjeblieft duurzaam doen. Zo blijven we in ieder geval op korte én lange termijn verzekerd van een prettig leven.

Next article