Skip to main content
Home » Smart Business » Werken aan duurzame inzetbaarheid cruciaal in tijden van krapte op de arbeidsmarkt
Sponsored

Duurzame inzetbaarheid gaat over meer dan het terugdringen van verzuim. Gerard van Groeningen vertelt daarover en waarom duurzame inzetbaarheid zo belangrijk is in een steeds krappere arbeidsmarkt.

Hij maakte er vanaf 2001 een missie van organisaties te helpen met duurzame inzetbaarheid. Toen zag de wereld er anders uit. “Duurzame inzetbaarheid was een luxe, vertelt de oprichter van TeamWerklust. “Vragen gingen bijna uitsluitend over verzuim. Pas nu, na veel onderzoek en ervaring, en in een arbeidsmarkt die schreeuwt om personeel, wordt duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker.”

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid gaat dus over meer dan verzuim. “Het gaat ook over werkplezier, motivatie, betrokkenheid en veiligheid bijvoorbeeld. Alleen focussen op vitaliteit is onvoldoende. Mensen willen zinvol werk doen en daarvoor erkend worden. Ga Werken aan duurzame inzetbaarheid cruciaal in tijden van krapte op de arbeidsmarkt je met plezier naar je werk? Past het werk bij wie je bent?” Van Groeningen gaat verder: “Het gaat ook over collegialiteit, over goede betaling en kunnen werken met fatsoenlijke apparatuur. Haperende spullen zijn ook vervelend als je je de tandjes werkt.” “Focussen op het terugdringen van verzuim is een pleister op de wonden. Het is cruciaal om te achterhalen waar het lek zit. Met diverse tools, zoals een scan, breng je snel in kaart waar het beter kan. Dat kan bijvoorbeeld al in je onboarding zitten.”

Geen eindigend project

Met een korte scan achterhalen organisaties of er bijvoorbeeld een visie is op duurzame inzetbaarheid, of er middelen zijn en of hoe erop gestuurd wordt zien. Ze kunnen aan de slag met het leiderschap, door training en coaching. “Hoe geven leidinggevenden vorm aan duurzame inzetbaarheid en welke cultuur creëren ze hiermee? Wordt eigen verantwoordelijkheid van medewerkers gestimuleerd en welke faciliteiten worden daarvoor geboden?” Van Groeningen benadrukt: “Als je aan de slag gaat met duurzame inzetbaarheid, dan doe je dat gezamenlijk. Dus je moet je medewerkers betrekken. Tuurlijk, het gesprek aangaan met ál je medewerkers kost tijd, maar daar zijn slimme oplossingen voor. En duurzame inzetbaarheid is geen aflopend project. Het loopt altijd door. Die tijd moet je nemen.”

Kleine acties met grote resultaten

Zelfs de kleinste interventies dragen bij. “Zo heb ik maandelijkse ‘verjaardagsmeetings’ gezien waarin de directie aandacht geeft aan de jarigen van die maand of met een ‘happy-or-not’-paal het werkplezier meet. Als je maar iets kiest wat past bij je bedrijf. Initiatieven onder kantoortijden, terwijl een groot deel van je personeel onregelmatige shifts draait, zijn bijvoorbeeld niet handig. Zorg in ieder geval dat je ermee bezig gaat en hulp inschakelt.”

Gerard van Groeningen

Oprichter Team Werklust

Next article